Ankara'da su sıkıntısı yaşanmayacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Nisan 2009 12:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Başkent Ankara'da Mart ayında yoğun yağış nedeniyle baraj kapakları açılarak tahliye ediliyor. ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç, başkentte 2011 yılına kadar su sıkıntısı yaşanmayacağını belirtti.

2008 yılında su sıkıntısının yaşandığı başkentte 3 ay içinde yağışlar dolayısıyla barajların dolması yüzleri güldürüyor. ASKİ Genel Müdürü Kılıç, Ankara'ya dağlardan gelen suları kendi havzalarına katmak için bazı bölgelere giderek yerinde inceleme çalışmaları yaptı. Kılıç, 56 milyon metreküp bir genişliğe sahip Akyar Barajı'nda 50 milyon metreküp su bulunduğunu, böylece önümüzdeki günlerde bu barajın kapağını açacaklarını söyledi. ASKİ Genel Müdürlüğü, Kızılcıhamam, Güdül ve Sorgun yaylasında bulunan derelerden gelen suları ASKİ'nin havzasına katmak için çalışmalara başladı. Buralardan gelen sular ile milyonlarca metreküp boşa akan su Ankaralılara sunulacak. Genel Müdür Kılıç, Ankara'nın kesinlikle su problemi bulunmadığını hatırlatarak, Nisan ve Mayıs ayına kadar gelecek su ile başkentte 2011 yılına kadar su sıkıntısının yaşanmayacağını söyledi.

Yapılan çalışmalar noktasında boşa akan derelerden suyu alma çalışmalarına başladıklarını belirten Kılıç, bu anlamda 50 milyon metreküp suyun geleceği müjdesini verdi. Kılıç, "ASKİ olarak geçtiğimiz aylarda devret deresinde 2 kilometre bor çalışması yaptık. Devret deresi yapılan masrafı 1 ayda çıkardı" diye konuştu. "Ne kadar suyumuz olsada tasarruf şart" diyen Kılıç, Gerede'den su getirme çalışmalarının Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve DSİ ile yapılacak çalışmalar sonucunda başlanacağını anlatarak, Gerede'den getirilecek su için müteahhidin 370 trilyon lira rakam istediğini kaydetti. Gerede'den gelecek su ile Ankara'da 2075 yılına kadar su sıkıntısı yaşanmayacağına dikkat çeken Kılıç, 3 yıl içinde Gerede'den su geleceğini söyledi. Kılıç, 56 milyon metreküp bir genişliğe sahip Akyar Barajı'nda 50 milyon metreküp su bulunduğunu, böylece önümüzdeki günlerde bu barajın kapağını açacaklarını söyledi.

Başkentin kış aylarında günlük su tüketiminin ortalama 800 bin metreküp olduğunu, yaz aylarında ise bu miktarın 1 milyon metreküpün üstüne çıktığını ifade eden Kılıç, "Çamlıdere Barajı'nda su rezervi 205 milyon, Kurtboğazı Barajı'nda 30 milyon, Eğrekkaya Barajı'nda 57 milyon, Çubuk 2 Barajı'nda 14 milyon, Akyar Barajı'nda 43 milyon ve Kavşakkaya Barajı'nda 25 milyon metreküp'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber